Dekadansbanan på Verkstad konsthall är uppskjuten till dess att vi får dansa med varandra

Välkommen till Dekadansbanan på Verkstad Konsthall, Norrköping

14 november – 12 december 2020

Framflyttat pga covid-19. Nytt datum kommer. Vi måste kunna dansa med varandra.

För etthundra år sedan lät Verner “Mosen” Ahnberg bygga en dansbana på Öna. Han ville locka traktens ungdomar och möjligen “träffa ett fruntimmer”. Tyvärr kom inte så många besökare. Med kärleksfull respektlöshet återuppfördes hans verk sommaren 2020.

Med utgångspunkt i historiska bilder, texter och en ihopdiktad obestämd dåtidsestetik skapades en “nöjesmetropol”, på Öna, mitt ute i ingenstans. Inspirationen var Verner “Mosen” Ahnberg och hans kreativa metoder att omvandla sig själv och sin omgivning från det enklaste enkla till stiligt och rent av luxuöst. Men ingenting var vad det först verkade vara. Allt var på låtsas. Allt var en lek. Fusk och enkla genvägar. Allt var illusioner på ett eller annat sätt.

Det stora publikmötet fick dessutom skjutas på framtiden. Så nu försöker vi igen.

Nu är det på riktigt. Orkestern på scenen spelar oemotståndlig dansmusik. På dansgolvet stuffas det med tjo och tjim. Från en kiosk sprider sig doften av varmkorv. I luckan bredvid serveras öl och sockerdricka. Här och var sitter besökare vid små grupper av bord o stolar. Det skojas och skrattas. Man roar sig. Det är folkfest vid Dansbanan!

Öna Residency 

Öna är ett ruralt kulturreservat i Nykils socken i Östergötland. Öna Residecy är ett residensprojekt arrangerat av Östergötlands museum, där en grupp östgötska konstnärer använder kulturreservatet Öna och dess historia som utgångspunkt i konstprojekt.

Deltagande konstnärer: Mattias Hofvendahl, Linköping, Aldís E Hoff, Norrköping, Anx Kupiainen, Norrköping, Rasmus Sköld, Vadstena, Jennifer Spångerud, Boxholm, Sissi Westerberg, Rejmyre. Den sistnämnda deltar inte i just denna utställning men är fortsatt en del av gruppen.

Utställningen pågår 14 november – 12 december 2020. Vernissage lördag 14 november kl. 13.00 – 16.00.

Utställningen öppnar när vi inte längre måste hålla fysisk distans och vi får in den i Verkstad konsthalls schema.